Blog:   Ik ben BOOS !

 

Ik zie in mijn kinderhaptotherapie praktijk regelmatig kinderen die opvallen vanwege hun explosiviteit. Krachtige, slimme kinderen die vastlopen. Ouders zitten met hun handen in hun haar vanwege conflicten op school, sportclubs en thuis. Het kind zelf is verdrietig, boos en voelt zich onbegrepen.

 

Gevoelig, intelligent én boos!

Zo ook Koen. Zijn ouders kwamen bij mij omdat hij niet lekker in zijn vel zat. Koen was 8 en hij had last van boosheid wat vaak resulteerde in explosiviteit en soms agressieve momenten. Koen werd bijvoorbeeld boos tijdens de gymles of voetbaltraining en uitte dat door te duwen, slaan of schoppen. Meestal kwam er op dat moment pas aandacht voor hem. Negatieve aandacht wel, in de zin van dat hij dan door de juf of trainer werd aangesproken om zijn excuses aan te bieden. Of dat hij bij voetbal niet meer mee mocht doen in het team. Koen vertrouwde volwassenen steeds minder en snapte ook niet wat er nu eigenlijk gebeurde en waarom hij straf kreeg. Hij maakte een beetje een verslagen indruk toen ik met hem kennismaakte.

Ik leerde Koen kennen als een intelligente jongen, hij sprak levendig over zijn hobby’s en had vele vragen aan mij over alles wat hij opmerkte. Ik sloot aan bij hem en we gingen aan de slag met balans ervaringsoefeningen. Hierdoor kwam Koen in contact met zijn lijf en ontwikkelde woorden voor wat hij ervaarde. Het bleek dat hij zelf pas bewust was van wat hij voelde, op het moment dat hij zo boos was dat hij ging slaan of verbaal dat liet horen. Hij vond het moeilijk om woorden te geven aan zijn gevoelens en beleving. In de sessies erna zijn we samen gaan onderzoeken wat er nog vóór dat moment te voelen is. Ik liet hem voelen dat hij een zeer sterke jongen is, die heel goed aanvoelt wanneer er onrecht is en dat hij een goed ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel heeft. Dit zijn kwaliteiten! Niet dat hij altijd gelijk had, wel dat hij aanvoelde dat er iets niet klopte.

We gingen samen verder aan de slag met het inzetten van kracht en wanneer je kan voelen dat het voor de ander te veel is. Koen leerde beter afstemmen op de ander. Maar ook hoe sterk hij is en hoe fijn het is om dat in je lijf te voelen. Boosheid is een krachtige emotie die veel vitaliteit geeft.

Met de ouders had ik regelmatig overleg waardoor er meer ruimte ontstond om verder te kijken wat goed was voor Koen.
Koen nam laatst afscheid. Hij vertelde me dat hij zich zoveel fijner voelt en dat het ook veel beter gaat nu op school en bij voetbal.

Van disbalans naar balans

Bij intens voelende kinderen die naar buiten gericht zijn en veel kracht hebben, kan er gedrag ontstaan wat voor niemand fijn is op het moment dat er een disbalans ontstaat.
Als kinderhaptotherapeut kan ik kijken wat het kind al goed kan en wat er voor dit kind belangrijk is om meer te ontwikkelen. Kinderhaptotherapie werkt met bewegingsoefeningen gericht op de ervaring en het voelende vermogen van het kind. Het bewegen is een vertaling van hoe het kind voelt en wat het aanspreekt. Een haptotherapeut kan hierdoor het kind ander gedrag laten oefenen door beweegoefeningen aan te bieden. Hierdoor kan het kind leren via het lijf en kan zich dat weer vertalen naar meer stabiliteit in het gedrag.

Wil je onderzoeken wat kinderhaptotherapie voor jouw kind kan betekenen? Neem dan contact met me op via de contactpagina.